Zakelijke auto? Dat is bijtelling betalen

Het klinkt in eerste instantie aantrekkelijk wanneer je werkgever je laat weten dat je een auto van de zaak ontvangt. Maar hoe werkt dit precies? Wat zijn de voor- en nadelen? En is het interessant om te accepteren? Middels dit artikel geven we je antwoord op deze vragen.

Bijtelling

Bijtelling is een speciale vorm van belasting speciaal voor auto’s die eigendom zijn van een onderneming en meer dan 500 kilometer worden gebruikt voor privégebruik. Geef je aan minder dan 500 kilometer te rijden privé, dan is het niet nodig om bijtelling te betalen. Wel dien je een kilometeradministratie bij te houden. Dit kan zowel handmatig, met pen en papier als digitaal via een systeem waarmee je per rit aangeeft of het een zakelijke of privé rit is.

Bijtelling berekenen

De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van een aantal factoren. De beest belangrijke zijn het bijtellingpercentage van de auto, je brutoloon en de cataloguswaarde van de auto. Heb je een standaard auto met een cataloguswaarde van zo’n 25.000 euro en valt je salaris in IB schijf 2? Dan betaal je maandelijks bijna 140 euro bijtelling. Heb je een wat luxere, duurdere, auto en heb je een hoog brutoloon? Dan betaal je voor een auto met een cataloguswaarde van 75.000 euro zo’n 700 euro bijtelling per maand, in IB schijf 3. Via de handige bijtelling calculator van AutoWise.nl kun je zelf eenvoudig en snel je bijtelling berekenen.

Youngtimer bijtelling

Vind je het niet nodig om in een nieuwe auto te rijden en betaal je liever minder bijtelling? Dan kan een youngtimer de oplossing zijn. Een youngtimer is een auto van 15 jaar en ouder. Voor deze auto’s geldt er een speciaal tarief voor bijtelling. Tevens betaal je bijtelling over de dagwaarde in plaats van de cataloguswaarde. Zo betaal je slechts 55 euro bijtelling voor een auto met een dagwaarde van 5.000 euro in IB schijf 2.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*